duminică, 9 decembrie 2012

Rock of Ages


  "Rock of Ages" este o combinatie intre "Xanadu" si " Footloose".  Luptatoarea morala conservatoare, Patricia Whitmore ( Catherine Zeta Jones) militeaza impotriva raului diavolesc al rock and roll-ului si incerca sa inchida un local de noapte cu traditie, aflat in dificultati financiare. Pe de alta parte ii avem pe dragalasii pustani care incearca sa se realizeze in show-business si sa salveze clubul de la faliment. Este destul de putin rock and roll veritabil in acest film, dar ceea ce deranjeaza mai mult este lipsa de suflet.
     Dragalasii pustani sunt Sherrie Christian (Julianne Hough) si Drew Boley (Diego Boneta). Patronii clubului " The Bourbon Room" sunt Dennis Dupree ( Alec Baldwin) si Lonny (Russel Brand). Dennis este un vechi prieten al starului rock, Stacee Jaxx ( Tom Cruise) . Jaxx este de acord sa dea o reprezentatie la clubul amicului sau, eveniment care ar trebui sa atraga un numar suficient de clienti pentru ca localul sa iasa din criza, dar managerul diabolic al lui Jaxx, Paul Gill, isi insuseste toate incasarile de la concert.
    Acest film fiind un musical, toata lumea canta si toate personajele principale canta destul de bine, dar exista un singur  profesionist printre ele, cu o voce potrivita pentru rock and roll si aceasta este Mary J.Blige.. Este cu mult peste nivelul celorlalti cand se desfasoara. Personajele Sherrie si Drew au voci pentru balade lente ca " Sister Christian" si " Waiting For a Girl Like You". Majoritatea melodiilor din acest film nu sunt rock and roll ci melodii pop si balade ca de exemplu“Can't Fight This Feeling” si “Every Rose Has its Thorn.” 
    Unul din avantajele de a face un musical-tonomat ca acesta este ca poti alege melodiile dintr-o larga varietate de hit-uri. Actiunea filmului e plasata in anii '80 si nu inteleg de ce realizatorii au ales tocmai piesa lui Jefferson Starship, “We Built This City,”piesa care a fost desemnata cea mai proasta melodie pop anilor '80 intr-un clasament din 2011. Ca in majoritatea musical-urilor, povestea este mai slaba decat melodiile. Povestea de dragoste dintre Sherrie Christian and Drew Boley e bine conturata, dar celelalte legaturi romantice din film nu sunt convingatoare. Personajele par ma degraba sa joace o farsa, o comedie burlesca, decat sa se abandoneze unei trairi romantice. In aceste legaturi nu pare sa fie nici un sentiment adevarat .  In loc sa intareasca actiunea filmului, aceste povesti par sa aiba rolul de a umple spatiul dintre cantece, iar actiunea in ansamblul ei oscileaza intre farsa si romantism, fara sa se hotarasca in ce parte sa o ia.
   Tom Cruise in rolul lui Jaxx este cel mai interesant personaj. El se presupune a fi un sex simbol intre doua varste, dar mie mi s-a parut mai degraba misterios. Orientarea sexuala a lui Tom Cruise face obiectul multor speculatii la Hollywood. Exista o analogie intre actorul Tom Cruise si personajul interpretat de el aici in sensul ca exista o permanenta discordanta intre persoana publica si eu-l sau interior, tensiune care strabate fiecare scena in care apare.
   Russel Brand specializat in personaje odioase si scandaloase, aici realizeaza un caracter chiar placut.
    Alec Baldwin, in rolul unui personaj decrepit, cam forteaza nota pana la punctul de a deveni infiorator. Pasionatii rock-ului cu siguranta vor fi dezamagiti de acest film siropos in care personajele canta pe strada in autobuz sau pe balcon, balade pop.
    Exista un singur motiv pentru care ar trebui sa vedeti acest film : rolul secundar jucat magistral de Tom Cruise care a salvat un film mediocru . Spectacolul oferit de actor este magnific. Purtand o bandana semnatura Axl Rose, eclipseaza toate celelelate personaje, este sclipitor, carismatic, decadent dar sarmant si scandalos avand are acea aura de baiat rau care le face pe toate fetele sa cada la picioarele lui, desi lasa impresia ca nu asta isi doreste de fapt,ci mai degraba se lasa dus de val si de obligatia de a-si pastra o imagine de idol-sex-simbol care nu se mai potriveste cu ceea ce simte in forul sau interior.  Pot spune cu mana pe inima ca in acest film Tom Cruise really rocks.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu